Niezwykle proste ciasto - Brzoskwiniowiec

Po co sięgasz gdy masz ochotę na coś słodkiego? Albo co stawiasz na stole, gdy przyjdą goście? Gotowe ciasteczka czy domowe wypieki? Być może nie zabierasz się za pieczenie, bo uważasz, że to za trudne, lub zajmuje za dużo czasu?

Dzisiaj chciałam Ci pokazać przepis na niezwykle proste, a jednocześnie jedno z najsmaczniejszych ciast - brzoskwiniowiec według przepisu mojej mamy.

Niezwykle proste ciasto - Brzoskwiniowiec

Biszkopt

5 jajek 
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na początku ubij białka na sztywną pianę. Później, ciągle ubijając, dodawaj w kolejności cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę wylej na blachę i piecz ok. 30 min w 180 stopniach.

Masa brzoskwiniowa

1 puszka brzoskwiń
2 duże budynie waniliowe
kostka margaryny
galaretka cytrynowa
galaretka brzoskwiniowa
woda

Odlej sok z brzoskwiń i dolej tyle wody, by wyszedł litr. Na tym rozcieńczonym soku przygotuj dwa budynie. Do gorącej masy dodaj margarynę, i wsyp dwie suche galaretki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Lukier

Wymieszaj 1 szklankę cukru pudru z 4 łyżkami gorącego mleka. Możesz też dodać sok z połówki cytryny.

Wykonanie

Ostudzony biszkopt przetnij na dwie części. Na pierwszą z nich wylej połowę masy, na to rozłóż połówki brzoskwini, i zalej resztą masy. Całość przykryj drugą częścią biszkoptu i polej lukrem.

Gotowe.

Brzoskwioniowiec

Prawda, że proste? Zapewniam Cię, że brzoskwiniowiec jest rewelacyjny w smaku.

Komentarze